İller Bankası beledilerin iklim dostu projelerine 37 milyar liralık kaynak aktaracak, araç hibe edecek. Emlak Katılım Bankası’nın desteği ile de çevre dostu konut ve araçlar yaygınlaştırılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında Antalya Belek’te düzenlenen ve üç gün süren “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temalı İstişare toplantısından belediyelere müjde çıktı.
Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesine göre; İller Bankası’nın, belediyelerin iklim dostu projelerine 37 milyar lira kaynak aktaracak ve Emlak Katılım Bankası ile güçlü maddi destekle çevre dostu konut ve araçların yaygınlaşmasının sağlanacak.
Belediyelere, çevreyi kirletmeyen, egzoz gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına zarar vermeyen elektrikli ve hibrit motorlu araçları hibe edilecek. Aynı zamanda finansman desteği sağlanacak.
İller Bankası belediyelerin iklim dostu projelerine 37 milyar lira kaynak aktaracak. Emlak Katılım Bankası kanalıyla verilecek güçlü bir maddi destekle çevre dostu konut ve araçların yaygınlaşmasını sağlamak için yerel yönetimler ve vatandaşlar teşvik edilecek.
Bu yıl içinde başlaması planlanan İklim Dostu Karbon Nötr Şehirler Projesi ile 1 yıl içerisinde 81 il için mevcut karbon salınım ve tutulum envanteri çıkarılacak. Tüm illerde insan sağlığını etkileyen zararlı gazların miktarları ve yayılım alanlarını hesaplanacak. Üretilen bu zararlı maddeleri emecek yutak alanlar artırılacak, fosil yakıt tüketen araç kullanımını azaltacak, mikromobiliteyi, bisiklet ve scooter kullanımını ve benzer çevreci yatırımlar artırılacak.
Türkiye’nin farklı noktalarında oluşturulacak olan Düşük Emisyon Bölgeleri ile sıfır emisyonlu araçlar olan hibrit, elektrikli otomobiller ve TOGG dışında; hava kirliliğine sebep olan araçların girişine kontrollü bir şekilde izin verilecek.
Nefes yazılımı sayesinde 81 ilin dijital ikizleri üzerinden hava kalitesi değerleri tespit edilecek. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı hâline gelen bisiklet kullanımı artırılacak. 2023 yılına kadar Türkiye’nin her noktasına ulaşacak toplam 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyerinin yapımını tamamlanacak.
Belediyelerin bu amaçlar doğrultusunda gerçekleştireceği projeler desteklenecek..