Anadolu Soruyor programının konuğu olan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, EKO İKLİM Zirvesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Gazeteciler Hasan Yavuz Bakır (ÇAY TV), Tarık Yılmaz (ÇAMLIK TV) ve Çetin Altan’ın (KON TV) sorularını yanıtlayan ATO Başkanı Baran, çok sayıda Anadolu kanalından yayınlanan programda, Zirve hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Başkan Baran’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
- Çok önemli bir Zirve’nin arifesindeyiz. 160 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük ikinci sivil toplum kuruluşudur Ankara Ticaret Odası. Yalnızlığa itilmiş başkentten hak ettiği noktaya getirilmeye çalışılan bir başkent var artık. Bu birlik, beraberlikler çok önemli. EKO İKLİM Zirvesi’ni biz ATO olarak da gerçekleştirebilirdik ama katılımcı bir kültürle önemli bir organizasyon yapalım dedik. Dünyanın gündemindeki ‘iklim’ konusunu hepimiz gündemimize alalım ve bütün Ankara sahiplensin istedik. 30-31 Mart bir başlangıçtır; sonrasında da çalışmalarımıza devam edeceğiz ve sonuna kadar da varız. Ankara’nın da başkent kimliğine yakışır işler yapacağız.
- Kapısını çaldığımız hiçbir kurum, kuruluş, ‘Biz bu işin içinde yer almayız, bu bizim konumuz değil” demedi. Türkiye’de siyasetin yapılmayacağı tek konudur bu ayrıca. Türkiye bu konuda geri kalmadı. Bakanlığımızın adı değişti, önemli çalışmalar sürüyor ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi de Sıfır Atık ile ilgili yaptığı çalışmalarla farkındalık oluşturdu.
- Son yıllarda yaşadıklarımız ibretlik konular. Seller, orman yangınları, heyelanlar hatta buzulların erimesi boşuna değil. Yanlışlık, ihmal diyelim ama doğa bizi uyarıyor. Bizden sonraki nesillere borcumuz var ve çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Bir de işin diğer tarafı var. Ülkemiz 225 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Bu ihracatın yüzde 42’si Avrupa Birliği’ne yapıldı. İmzaladığımız Paris İklim Anlaşması, TBMM’den geçti. Artık ödeyeceğimiz vergiler var. 2 milyar avro yıllık, 2050 yılına kadar karbon nötr süreci var. Yanı 60 milyar avroluk bir kayıptan bahsediyoruz. Çok kıymetli bir rakam ama örnek alınan bir ülke olmak istiyoruz. AB uyum sürecinde yapılması gerekenlerin gerçekleşmesine katkı sunacağız.
- Ankara Ticaret Odası’nın yaktığı kıvılcımı herkes sahiplendi. Ankara olarak, ödeyeceğimiz bedelleri en aza indirelim. 2050 yılına bugünden hazırlanmamız lazım. Ekonomide, üretim, sanayi ve istihdam alanlarında sorunlar yaşabiliriz. Ankara olarak dertlendiğimiz iklim konusunda büyük bir farkındalık hedefliyoruz.
- Ankara’nın hak ettiği yerde olması için bir gayret içindeyiz. Her etkinlikte Ankara’nın tamamı uyansın istiyoruz. TOBB, Sanayi Odaları, İhracatçılar Meclisi destekçimiz. Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, TÜRSAB, TBB, THY, KOSGEB, yerli otomobilimiz TOGG, bankalarımız burada olacak. Üniversitelerimiz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Türk Telekom ve Koç Holding başta olmak üzere çok çok önemli konuklarımız var.