Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da ileride yaşanması muhtemel su sıkıntılarına karşı önlemler kapsamında su tasarrufu için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.
Dünya su varlıklarının sadece yüzde 2.5’luk kısmı tatlı su. Tatlı suların yüzde 70’lik kısmı ise buzullar içinde saklı. Başka bir deyişle, erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile az.
Hâlen dünyada 2,7 milyar insan, yılda en az bir ay su sıkıntısı çeken havzalarda yaşıyor. 2050 yılında, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su stresi çeken havzalarda yaşaması bekleniyor. Dünyada yaklaşık 1.5 milyar insan içme suyuna erişimden yoksun.
Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değil. Halen, kişi başına düşen 1.519 metreküplük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke olarak kabul ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağını öngörüyor. Bu durumda, kişi başına düşen su miktarının yıllık 1.120 metreküp olması bekleniyor. Diğer bir deyişle, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, “su fakiri” olma yolunda ilerliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da ileride yaşanması muhtemel su sıkıntılarına karşı önlemler kapsamında su tasarrufu için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.
Düzenlemeyle binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlandırılacak. Kullanılacak armatürlerin de buna uygun olarak mahal listesinde yer alması sağlanacak.
Merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunluluğu getirilecek. Böylece musluklarda daima sıcak suyun hazır olması sağlanarak tasarruf elde edilecek.
Bahçe düzenlemelerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak yapılacak. Sulamada damla sulama yöntemi kullanılacak. Öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunlu olacak.
Havaalanı, 300 yataktan büyük hastane, 30 bin metrekareden büyük alışveriş merkezi binaları için mimar veya iç mimarlar tarafından “iç mekan projesi” yapılması gerekecek.
Öte yandan, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki biriktirme ekipmanları ile geçici atık depolama alanlarının yerlerinin mimari projelerde gösterilmesi zorunluluğu da getirildi.
Ayrıca güneş panellerini teşvik etmek amacıyla bina çatılarına kurulan ancak halen çatı eğimi içerisinde yapılma zorunluluğu bulunan güneş panellerinin, çatı eğimini aşmasına da izin verilerek, bu sistemlerin kurulumunu zorlaştıran şartlar da kaldırıldı.