Konya’da düzenlenen İklim Şurası’nın kapanış töreninde konuşan Çevre Bakanı Murat Kurum, “İnsanlığı daha adil bir dünyaya, iklim seferberliğine çağırıyoruz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Konya’da düzenlenen “İklim Şurası” dün sona erdi. Şura’nın kapanış programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat kurum, “İnsanlığı daha adil bir dünyaya, iklim seferberliğine tüm dünyayı çağırıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı “İklim Şurası Sonuç Bildirgesi”nin ön bilgilerini paylaşan Kurum, Şura’nın doğal alanların korunması için başvuru kaynağı olacağını, iş dünyasına önemli bir yöntem sunacağını söyledi.
Zirve ilgi gördü
21 Şubat’ta başlayan ve yurt içinden, dışından 1000’i aşkın bilim insanı, bürokrat, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı şuranın kapanış törenine katılan Bakan Murat Kurum, iklim tünelinden fotoğraf sergisine, panellerden söyleşilere 10 binin üstünde kişinin katıldığı 26 farklı etkinlikle Türkiye’nin katılımcı sayısı bakımından en kalabalık zirvesi olduğunu belirtti.
Bakan Kurum, “Bütün üniversitelerimizin katkı verdiği, ortak aklı devreye alan, istişare mekanizmasını çok kararlı bir şekilde sürdüren şuramızda; iklim değişikliği ile mücadeleyi siyaset üstü bir anlayışla gerçekleştirdik” diye konuştu. Bakan Kurum, şunları kaydetti:
“Sonuç bildirgemiz; yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması ve fosil yakıtların azaltılması için bir yol haritası olacak. Alternatif yakıtları ve akıllı ulaşım sistemleriyle ülkemizde; temiz ulaşım ağını yaygınlaştırmak için bizlere bir plan sunacak. Sanayide sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin, alternatif emisyon azaltım yöntemlerinin uygulanması için bir kılavuz olacak. Suyun verimli kullanılması, iklim dostu akıllı tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde belirleyici bir belge olacak.
2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda “Ulusal Yeşil Finans Stratejisi”nin oluşturulması ve ulusal yeşil taksonomi mevzuatının geliştirilmesinde yol gösterici olacak. Emisyon Ticaret Sistemi’nin uygulama takvimi için bir öncü kaynak olacak. İnanıyorum ki bu çalışmalarımız, bütün dünya için birer referans olacak. Sadece her şey yolunda giderken değil; kötü gittiğinde de hayat tarzımızı sürdürülebilir kılmalıyız. İnsanlığı daha adil bir dünyaya, iklim değişikliği seferberliğine çağırıyoruz. Bu çağrımızı; en ücradaki insanımız duyana kadar asla gündemden düşürmemeliyiz. İnsanlığı daha adil bir dünyaya, daha adil bir dünyada herkesin yaşama hakkı var.”
‘Çocuklara miras’
“İstiyoruz ki bize emanet edilen masmavi gökyüzünü, bereketli toprağı, turkuaz denizleri, biz de çocuklarımıza, atalarımızın bize sunduğu gibi en doğal haliyle teslim edelim. Onlara bırakacağımız en büyük miras; doğal kaynakları korunmuş, yemyeşil bir doğa, muhteşem güzellikleriyle bir ülke, tertemiz bir dünyadır. Çocukların; savaş uçaklarına değil, uçurtmalara baktığı tertemiz bir gökyüzüdür. Çocukların güzel bir çevrede, bombalarla değil; topaçlarla, bisikletlerle, bebeklerle huzur içinde oynadığı bir yeryüzüdür.”