TİM, bir ilki daha hayata geçirerek “Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı”nı başlattı. İlki 28 Şubat 2022 tarihinde Marmara Bölgesi ile başlayan eğitimlerin yıl içerisinde 7 ayrı bölgeye yönelik gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
TİM Başkanı İsmail Gülle, Yeşil dönüşüm sürecinin önemli aktörlerinden olan Avrupa Birliği’nin 2021 yılının son çeyreğinde yaşadığı enerji krizinin, yürürlükte olan politikalar üzerine tartışmalar yarattığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu kritik dönüşüm süreci içerisinde, enerji arz güvenliği sağlanmadan atılacak adımlar, süreci daha da zor bir duruma dahi sokabilir. Ülkemiz bu alanda örnek uygulamalarıyla; enerji güvenliğini sağlayacak adımlarla yoluna devam ediyor. Enerji güvenliği tam anlamıyla sağlandıktan sonra, yeşil dönüşüm sürecimiz de hız kazanacak” dedi.
YEŞİL MUTABAKAT’A UYUM
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, ihracatçıları geleceğe bugünden hazırlamayı kendileri için önemli bir görev olarak addettiklerini ve iklim değişikliğinin tüm sektörleri etkileyen bir gündem maddesi haline geldiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu anlamda, ihracatçılarımızın sürece adapte olabilmesi ihracat hedeflerimiz açısından son derece önemli. Bu kapsamda Haziran 2020’de TİM İklim Değişikliği Komitesi’ni, çalışmaların olgunlaşmasının ardından ise TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi’ni oluşturduk. İhracatçılarımıza yeşil dönüşüm ve yeşil mutabakat odağında pek çok eğitim programı düzenledik.” şeklinde konuştu.
FARKINDALIK YARATACAKLAR
Üretimi ve ihracatı sürdürülebilir bir zemine taşımalarının gerektiğini altını çizen TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu anlamda, TİM Kadın Konseyimizin öncülüğünde “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz” diyerek 12 ana hedefle TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planımızı Haziran ayında açıkladık. Eylem planımızda öne çıkan hedeflerimizden biri, “Sıfır Atık Projesi”ni ihracatımızdaki her sektöre taşımak. Bu hedef doğrultusunda da Dış Ticaret Kompleksi’nde Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurduk. Ticaret Bakanlığımız tarafından açıklanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planımızda “Yeşil Finansman” başlığı çalışmalarımızın kilit noktasını oluşturuyor.
TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı çalışmaları kapsamında, bu sene başında yeşil dönüşüm sürecinde, güncel durumumuzu tespit etmek, ekosistemin tüm paydaşlarıyla iş birliğimizi geliştirmek ve ihracatçılarımızın yeşil finansman olanaklarından azami ölçüde faydalanmalarını sağlamak amacıyla “Yeşil Dönüşüme Yönelik Finansmana Erişim Toplantısı” gerçekleştirdik. AB fonlarından yararlanmak üzere hazırlanan önemli projelerimiz bulunuyor. “Sürdürülebilir Endüstri Dönüşümü Kilit Sektörleri Projesi” başvurusunu yaptık. Proje ilk iki aşamayı geçerek ülkemizi temsil edecek 3 proje arasında yer aldı. ” diye konuştu.
SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİNE HAZIRLIK
İlgili Bakanlık ve kamu kurumları, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla 2022 yılı içerisinde ‘TİM Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programları’ düzenleyeceklerini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle “ Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiğimiz programımızın ilkini ihracatımıza en büyük oranda katkıyı sağlayan Marmara Bölgemiz ile başlattık. En çok ihracat yapan bölgemiz olan Marmara’nın ihracatı 143 milyar dolar. Bölgede ciddi bir yoğunlaşma var. Toplam ihracatımızın yüzde 64’ünü Marmara Bölgesi tek başına gerçekleştiriyor. Avrupa Birliği, Marmara’nın en çok ihracat yaptığı bölge. Bu anlamda, Avrupa Birliği tarafından 2026 yılında uygulanmaya başlanacak ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne bölgemizdeki ihracatçıların hazır olması son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Marmara Bölgesinin ihracatında başı çeken otomotiv, hazırgiyim, çelik ve tekstil gibi sektörlerin bu düzenlemeden etkileneceklerinin beklendiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle bu durumun, Türkiye’nin 7 bölgesi için de geçerli olduğunu, eğitim programlarını diğer 6 bölgede de hayata geçirerek ihracatta sürdürülebilirlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacaklarını söyledi.